Как да се справим с болката в глезена с масаж: съвети и техники

Как да се справим с болката в глезена с масаж: съвети и техники

Болката в глезена е проблем, с който много от вас може би са се сблъсквали поне веднъж. Той може да засегне хора от всякакви възрасти, без значение дали са физически активни, или не. Често дискомфортът в глезена отшумява след кратък период, но в дадени ситуации остава и дори се влошава.

В тази статия ще обърнем повече внимание на болката в глезена, кои са някои от възможните причини за нея, какви могат да бъдат придружаващите симптоми, както и как да се справите с болезненото усещане.

Причини за болката в глезена

Причините за поява на болка в областта на глезена могат да бъдат различни. Обикновено глезенът търпи голямо натоварване в ежедневието, което може да се превърне в повод за травма или нараняване. Нерядко дискомфортът в тази част на тялото предизвиква затруднения в придвижването, а това от своя страна може да ограничи значително движението ви, както и да ви попречи да изпълнявате задълженията си не само вкъщи, но и на работа.

Една от най-честите причини за болка в глезена е изкълчването. При това състояние връзките на глезена са разкъсани или прекалено разтегнати, което води до усещане за болезненост. Обичайно болката отминава от само себе си до две седмици. Ако травмата обаче е по-сериозна, има шанс възстановяването да отнеме месеци.

Други възможни причини за поява на болежки в глезена са:

  • спортни травми;
  • тендинит (възпаление на сухожилията);
  • бурсит (възпаление на околоставните торбички);
  • травма или разкъсване на ахилесовото сухожилие;
  • фрактура на глезена;
  • синдром на тарзалния тунел;
  • прищипан нерв;
  • артрит;
  • болест на Бехтерев;
  • лупус;
  • плоски стъпала;
  • ходила с висок свод;
  • счупване.

Както разбирате, болката в глезена може да се дължи и на някои по-сериозни здравословни проблеми. Без значение колко силна е болезнеността, която усещате, е желателно да посетите лекар възможно най-скоро, за да бъде извършен преглед, който да установи какво се крие зад дискомфорта.

Възможни придружаващи симптоми на болката в глезена

Как да се справим с болката в глезена с масаж: съвети и техники

Болката в дадена точка на тялото е ясен знак, че нещо не е наред. В някои случаи дискомфортът е съпътстван и от други симптоми, които също сигнализират за нередност в организма. Това важи с пълна сила и за болката в глезена, която почти винаги е придружена от други симптоми.

При конкретни състояния болезненото усещане в глезена може да бъде съпътствано от подуване и синини. Обикновено тези симптоми се проявяват след интензивно или повтарящо се натоварване и отминават до дни. Понякога обаче подуването и синините могат да се дължат на друг, по-сериозен проблем, затова е важно да им обърнете внимание навреме.

Сред другите възможни придружаващи симптоми спадат:

  • болка в прасеца и петата при изправяне на пръсти;
  • зачервяване;
  • внезапна болка в глезена при покой.

Независимо колко сериозни са вашите симптомите, ви съветваме да не ги пренебрегвате. Вероятно е те да се дължат на състояние, което ще отмине след кратък период от време, но има шанс и да бъдат причинени от проблем, който налага медицинска намеса.

Съвети за облекчаване на болката в глезена

Ако изпитате болка в глезена и нямате възможност да посетите доктор веднага, има някои неща, които можете да направите, за да облекчите дискомфорта сами. Сега ще поговорим именно за тях.

Сложете лед

В случай че усетите болка в глезена, е желателно да поставите лед върху болезненото място. Правете това по няколко пъти на ден, но винаги слагайте хавлиена кърпа между кожата и леда и не го дръжте прекалено дълго върху мястото, тъй като съществува опасност да си причините измръзване на кожата.

Сложете превръзка

Друго нещо, което можете да направите, ако усетите болка в глезена, е да сложите превръзка, която да го стяга. Ако разполагате със затоплящ крем или гел, който да облекчава дискомфорта, може да намажете глезена си, преди да поставите превръзката. По този начин можете не само да намалите болезненото усещане, но и да избегнете възможността глезенът ви да се подуе.

Болкоуспокояващи

Ако болката, която усещате в глезена, е прекалено силна и не се повлиява от леда и превръзката, а вие все още нямате възможност да посетите лекар, ви съветваме да се чуете с него по телефона. Споделете му за проблема си и опишете това, което чувствате. След като ви изслуша, той ще ви препоръча подходящо болкоуспокояващо, което временно да намали болезнеността.

Разбира се, когато ви се удаде шанс, веднага посетете доктора на място, за да ви бъде извършен обстоен преглед и при нужда снимка.

Справяне с болката в глезена чрез масажни техники

Как да се справим с болката в глезена с масаж: съвети и техники

Масажът също може да бъде много полезен в борбата срещу болката в областта на глезена. Препоръчва се обаче той да бъде прилаган най-рано 72 часа след като сте започнали да усещате дискомфорт, тъй като в началото е редно да обездвижите глезена си и да избягвате да го докосвате. Ако пренебрегнете това, има опасност проблемът да се влоши.

В случай че желаете да облекчите състоянието си чрез масаж, е желателно да се доверите на специалист. Ако обаче в момента не можете да посетите такъв, има някои техники, които можете да използвате, за да си помогнете сами.

Първото нещо, което можете да направите, е да започнете да масажирате засегнатата зона с нежни кръгови движения. Съветваме ви да използвате върховете на пръстите си, за да намалите риска да натиснете прекалено силно и да увеличите дискомфорта. Ако тази техника успокоява болката ви, можете да я прилагате в продължение на поне седмица.

След като са изминали седем дни, можете да включите и друга масажна техника. Болезнеността в глезена често се разпространява и към прасеца, така че можете да започнете да масажирате и него. За целта е необходимо да използвате цялата си ръка и да натискате леко по продължението на целия прасец в посока към петата. Така ще загреете мястото и ще подобрите кръвообращението си, което може да има положителен ефект върху по-бързото възстановяване на глезена ви.

Ако по време на изпълнение на масажа усетите болка, е препоръчително да спрете с него веднага. Болезненото усещане при допир може да бъде знак, че влошавате състоянието си, а не го подобрявате.

Масажният стол като средство за борба срещу болката

Проблемите като болката в глезена или други части от тялото често се появяват внезапно и понякога налагат посещението на лекар и провеждане на терапия с масажист. Вероятно обаче не всеки от вас има възможност за постоянно посещение на масаж, като причината за това най-често е липса на свободно време. Това, разбира се, далеч не означава, че трябва да се примирите с болката и да се лишите от ползите на масажа.

В търговската мрежа можете да откриете голямо разнообразие от масажни столове, които да ви помогнат да се справите с болежките, без да се налага да напускате жилището си.

В случай че имате някакви въпроси по темата, можете да се свържете с нас - ние, от Komoder, сме насреща, за да отговорим на всяко ваше запитване. Екипът ни ще ви представи продуктите, които предлагаме, и ще ви помогне да откриете най-подходящия масажен стол или друг, по-малък уред, с който да релаксирате у дома и да се справите с леки болки в тялото.

Ако тази статия ви е била интересна, не забравяйте да разгледате нашия блог. Там ще откриете още полезни материали, свързани с различните масажни техники и ползите от масажните столове.